It giet oan: viertal zeilt hartje winter de Elfstedentocht

Ze duimen dat het niet gaat vriezen, want dan kan hun Elfstedentocht doorgaan. Tim, Lotte, Rinke en Suus starten vrijdag 29 januari de tocht der tochten… in een klein zeilbootje. Zeilend, bomend en jagend in een valkje varen ze hartje winter 230 kilometer over de Friese Wateren. Waarom? Omdat ze – net als heel Nederland – het thuiszitten zat zijn en er binnen de huidige maatregelen toch wat van willen maken. Én om ervoor te zorgen dat de Nederlandse stichting SailWise post-corona weer passende watersport kan bieden aan mensen met een beperking.

130 bruggen

Het plan om de barre tocht over de Friese wateren te gaan zeilen komt van Suzan Huppes, Tim van Haalen, Lotte Spaargaren en Rinke Bergsma. “We zaten thuis vanwege de coronamaatregelen en wilden eruit. Hoe kan dat binnen de coronamaatregelen nu beter dan door te gaan zeilen”, vertelt Rinke. Een makkelijk zeiltochtje zal het niet worden voor het viertal. “Er zijn onderweg zo’n 130 bruggen die niet open zijn. We moeten dus iedere keer de mast strijken om een brug te kunnen passeren.”

Streven naar afzien

Hoe lang de tocht zal duren durft Rinke niet te zeggen. “We hopen het binnen 4 dagen te redden, maar houden er ook rekening mee dat het langer kan duren.” Ondertussen trotseren de vrienden de winterse kou en de fikse regenbuien die volgende week worden verwacht. Gelukkig hebben ze wel een plek waar ze iedere nacht bij kunnen komen. “SailWise heeft voor ons de groepsaccommodatie in Elahuizen beschikbaar gesteld en daar zijn we enorm blij mee!”

Voor het goede doel

Met hun actie willen Tim, Lotte, Rinke en Suus afzien voor mensen die erg moeten afzien in hun dagelijks leven. Rinke: “We zijn groot fan van SailWise. Deze stichting organiseert meerdaagse watersportactiviteiten voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. We willen een positieve draai aan onze actie geven door zoveel mogelijk geld op te halen voor deze stichting.” De donaties komen al binnen en er is al meer dan 50% van het streefbedrag gedoneerd. Wie SailWise en de vier vrienden ook wil steunen kan terecht op www.facebook.com/zeilenvoorsailwise.