Team DutchSail – Janssen de Jong doopt 69F

Team DutchSail – Janssen de Jong doopt 69F

Muiden – Bij de KNZ&RV Muiden is donderdagmiddag de 69F van Team DutchSail – Janssen de Jong gedoopt door Burgemeester van de Noordzee Marcelien Bos-Koning. De meervoudig wereldkampioene en winnares van het Olympisch Zilver in Peking doopte de boot “Janssen de Jong” en wenste haar een behouden vaart. Deze spectaculaire foilende monohull boot met typerende Oranje leeuw, wordt door de zeilers van Team DutchSail – Janssen de Jong gebruikt om voor te bereiden op de wedstrijden die volgen.
De 69F “Janssen de Jong” met op de achtergrond het Muiderslot
Ondernemerschap, innovatief en lef
Team DutchSail – Janssen de Jong is een unieke samenwerking van belangrijke Nederlandse zeilorganisaties en kennisinstellingen ondersteund door een brede basis van bedrijven onder aanvoering van hoofdsponsor Janssen de Jong Groep. Het team komt namens Nederland uit onder de vleugels van DutchSail, in samenwerking met Sailing Holland, ondersteund door het Watersportverbond en op inschrijving van de KNZ&RV en KRZV De Maas.

Coach Pieter-Jan Postma omschrijft de ambities als volgt: “Met deze campagne willen we laten zien dat dromen kunnen uitkomen als je ondernemerschap toont, innovatief durft te zijn en lef toont. Velen hielden het voor onmogelijk toen we met een klein groepje en een hoop ambitie begonnen. Maar het is ons gelukt, we zijn hier allemaal bij elkaar. Voor ons ligt onze eigen boot, we hebben een team van acht super getalenteerde topzeilers en achter ons staat een brede basis van organisaties en bedrijven. Dit is in mijn ogen de manier om een eigentijdse en toekomstbestendige zeil-campagne te runnen. Nederland is een klein land, maar in het zeilen zijn we groot. Als we samenwerken en af en toe bereid zijn om over onze eigen schaduw heen te stappen dan kunnen we prachtige campagnes opzetten. Campagnes die het in zich hebben om voor het podium te strijden. Of dat nu is in de Youth America’s Cup, de America’s Cup, een Ocean Race of in de nieuwe offshore Olympische zeildiscipline. Als we het als Nederland samendoen zijn we tot veel in staat.”
Marcelien Bos – De Koning doopt de 69F van Team DutchSail – Janssen de Jong
Nieuwe doelen stellen
Het voorlopig wegvallen van de Youth America’s Cup door het Covid19 virus, zoals woensdag bekend werd gemaakt, verandert voorlopig niets aan de doelstellingen van Team DutchSail – Janssen de Jong.

Zeilster Ismene Usman: “Natuurlijk was het dinsdag toen we hoorden dat Nieuw-Zeeland niet door gaat even slikken. Dat is waarom we onze andere campagnes en verplichtingen opzij hadden geschoven. De Youth America’s Cup was ons gezamenlijke doel. Maar al vrij snel gingen we zelf denken in oplossingen.” Grootzeiltrimmer Rutger Vos vult Ismene aan: “Eigenlijk is het net als met zeilen, als de wind verandert moet je de trim van de zeilen aanpassen of je moet je koers veranderen. We passen nu onze trim aan maar blijven op koers liggen om met dit team mooie dingen te laten zien en te groeien als team maar ook individueel.”
Team DutchSail – Janssen de Jong met vlnr. Emma Siewers, Eva Asbeek Brusse, Lars van Stekelenborg, Rutger Vos, Robin Becker, Scipio Houtman. Voorste rij: Pieter-Jan Postma, Cas van Dongen, Ismene Usman. 
Postma: “Zoals deze week al eerder aangegeven zijn we vol vertrouwen snel een nieuw doel te kunnen presenteren. De afgelopen twee dagen staat de telefoon roodgloeiend en is er internationaal veel contact. Het is voor mij op dit moment niet zozeer de vraag of maar eerder welk evenement of welke evenementen er voor de Youth America’s Cup in de plaats gaan komen. Grote kans dat dit in Europa gaat worden. Dat biedt ook weer een hoop kansen. Wat dat betreft zijn we optimistisch. Als team moeten we ervoor zorgen dat we er klaar voor zijn als we er moeten staan. Dat is ook heel erg wat onder de zeilers leeft. Zij zijn echt een team geworden in de afgelopen weken en nog niet klaar met deze reis. Zij willen door, wij willen door en de bedrijven die hier vandaag zijn willen dat mogelijk maken. Daarom trainen we voorlopig ook gewoon door en verwachten we binnen een paar weken duidelijkheid over ons nieuwe einddoel. Het is mooi dat de boot klaar is en dat we nu hier in Muiden kunnen gaan trainen.”
De 69F Janssen de Jong in de lucht.
Spectaculaire boot, spectaculair design
Team DutchSail – Janssen de Jong vaart in de 69F, deze 40 vierkante meter zeiloppervlakte tellende one-design klasse is 6,9 meter lang. De breedte van de boot is 2,1 meter zonder en 4,6 meter inclusief foils. Met een diepgang van 1,7 meter en een waterverplaatsing van slechts 350 kg haalt de boot al snel snelheden tot 25 knopen per uur, zo’n 40 tot 50 km/uur.
 
Speciaal voor Team DutchSail – Janssen de Jong heeft Studio Bas het ontwerp voor de boot gemaakt. Een volledig geïntegreerd ontwerp tussen boot en zeilen, met daarin een prominente plaats voor de, voor Team DutchSail typerende Oranje leeuw.
De 69F Janssen de Jong voor het eerst op het water.
Eigen foto zeilers.

Team DutchSail – Janssen de Jong
Naast de naamgevend hoofdsponsor: Janssen de Jong Groep hebben de volgende partijen zich als partner verbonden aan het team: Appelhoven, Koffiepartners, Lingotto, Solidiam, Urban Interest, Tony’s Chocolonely, Van As Van Hooff Makelaars, Steengoed, Cocon Vastgoed, Accres Real Estate, 1530 Makelaars, M2 Real Estate, OVER ENGH VASTGOED, MARK, GEVA Vastgoed, Alliance Nutrition, New Horizon, Bakkers | Hommen, MAES Notarissen, Revo en Code Zero.
Marcelien Bos – De Koning spreekt de aanwezige toe met op de achtergrond de 69F Janssen de Jong en het Muiderslot.