Wereldkampioen windsurfen De Geus support Plastic Soup Surfer

Wereldkampioen windsurfen Lilian de Geus support Plastic Soup Surfer


De Geus steekt zaterdag samen met de Plastic Soup Surfer het IJsselmeer over op de foil plank

Wereldkampioen windsurfen Lilian de Geus sluit zaterdag 12 september aan bij Plastic Soup Surfer Merijn Tinga op zijn Wakkere Wegwerp tour. Tinga is over het water onderweg van Maastricht naar Schiermonnikoog (550 km) om aandacht te vragen voor het plastic vervuilingsprobleem. Zaterdag wacht de Plastic Soup Surfer de dertiende etappe van Enkhuizen dwars over het IJsselmeer naar Stavoren. De Geus hoopt door haar aanwezigheid de overtocht voor Tinga makkelijker te maken. 
De Geus tijdens haar vorige IJsselmeer overtocht
De Geus draagt graag bij aan plastic vrij water
De Geus kijkt vrijdagochtend uit naar overtocht. “Toen het belletje van Merijn twee weken geleden kwam of ik samen met hem het IJsselmeer over wilde steken hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ik sta het liefst op de plank en op het water. De afgelopen maanden hebben we noodgedwongen veel in Nederland moeten trainen, helaas zien we hier ook nog steeds afval in en rond het water liggen. Het is gelukkig nog niet zo erg als op sommige plekken in het buitenland maar we moeten het schip wel keren voordat het te laat is!”

Sportief is het pas de tweede keer dat De Geus op de windsurfplank met foil, een soort van draagvleugel, het IJsselmeer zal oversteken. De Geus: “Het IJsselmeer oversteken op de plank is altijd bijzonder. Het is een afstand van zo’n 20 kilometer. In Juni hebben we het met de hele selectie van het Watersportverbond gedaan van Medemblik naar Stavoren. Dat was te doen maar wel pittig. Voor zaterdag lijken de omstandigheden gunstig maar het belangrijkste is dat ik de Plastic Soup Surfer bijsta om de overkant te halen. Als je de vergelijking met het wielrennen wil maken dan kan je me zaterdag zien als een luxe-knecht.”
Lilian de Geus
Plastic Soup Surfer blij met steun De Geus 
Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, is blij met de support van De Geus. “Het is mooi om te zien dat de helden van de sport als een Lilian en eerder ook Dorian van Rijsselberghe zich zorgen maken om de kwaliteit van water en de kwaliteit van leven. Ik heb de afgelopen dagen een paar heel eenzame etappes afgelegd, dat is niet erg maar dan is het zo richting het