Team DutchSail – Janssen de Jong zet koers richting Italië

Team DutchSail – Janssen de Jong zet koers richting Italië

De zeilers van Team DutchSail – Janssen de Jong zijn dinsdag samen met coach Pieter-Jan Postma vertrokken richting Italië. In het Italiaanse Porto Cervo bereidt het team zich de komende drie weken voor op de Grand Prix Sardinia in de 69F van 10 tot 15 november. Voor het ambitieuze jonge team het laatste event van het jaar. 
Matchracen
De periode sinds de doop begin september is door het team onder andere gebruikt om hard te werken aan de matchrace skills. Door de inbreng van experts als Annemiek Bes en Dirk-Jan Korpershoek zijn er snel grote stappen gezet.

Coach Pieter-Jan Postma: “Het matchracen doen we echt om de tactische vaardigheden omhoog te schroeven. Bij het matchracen vaar je één tegen één, boot tegen boot. De ervaringen en het niveau binnen het team waren daar voordat we begonnen behoorlijk verschillend in. Maar met de hulp van Annemiek en Dirk-Jan hebben we dat in een relatief korte tijd naar het niveau van nationale top gekregen. De basis, het fundament is gelegd en staat stevig. Vanuit daar kunnen we weer verder gaan bouwen.”
Grenzen verleggen op zee
De afgelopen weken heeft het team zich naast in eigen land ook op zee voorbereid. Eind september, begin oktober vormde een groot gedeelte van het team de crew op de Volvo65 van Sailing Holland tijdens een achttien daagse trip naar Zweden. Tijdens deze, voor vele eerste, offshore ervaring lag de focus op het groeien als allround zeilers en het werken aan het team gevoel. Een voor de zeilers leerzame trip, waarin ze zichzelf zijn tegen gekomen en hun grenzen hebben verlegd.
 
Zeiler Cas van Dongen: “Waar ik opnieuw ben achter gekomen, is hoe snel je eigenlijk je grenzen verlegt. Op het ene moment is het nog heel spannend en dan is de dag voorbij en dan weet je eigenlijk niet meer beter.”
Snelheid, stabiliteit en acceleratie
Na terugkomst heeft het team een anderhalve week intensief getraind op het IJ-meer vanuit thuishaven Muiden. Waar de faciliteiten van de KNZ&RV Muiden gebruikt konden worden.
 
Zeiler Lars van Stekelenborg: “We hebben het beest (de 69F red.) in Muiden echt beter leren kennen. We hebben mooie trainingsuren kunnen maken onder meestal goede omstandigheden. De nadruk lag op de snelheid, de stabiliteit en de acceleratie: het zo snel mogelijk op de foil en dus uit het water komen. Daar hebben we echt goede stappen in gezet.”

Stappen die zich medio november tijdens de  Grand Prix Sardinia moeten gaan uitbetalen. Hoe het programma er na november uit gaat zien is op het moment van schrijven van dit bericht nog niet duidelijk.
 
Coach Postma: “We leven in een uitdagende tijd van verandering, het maken van plannen is lastig en er is veel onduidelijkheid. Er staan een aantal opties, zowel binnen als buiten Europa in de agenda voor begin volgend jaar. Maar de realiteit is ook dat we er op het moment nog niet te veel over kunnen zeggen. We weten simpelweg niet wat er straks begin 2021 mogelijk is. Voor nu focussen we ons op deze wedstrijdserie in Italië en blijven we de situatie goed in de gaten houden. Maar ik ben er van overtuigd dat we begin 2021 nog één of meerdere prestigieuze wedstrijden zullen varen.”
Team DutchSail – Janssen de Jong
Voor het trainingskamp en de wedstrijd in Italië zijn de volgende vijf zeilers geselecteerd door coach Postma:
  • Cas van Dongen
  • Ismene Usman
  • Lars van Stekelenborg
  • Robin Becker
  • Scipio Houtman
Sinds deze week komt Team DutchSail – Janssen de Jong op hun eigen social media kanalen wekelijks met een korte update video. Klik hier of kijk hieronder direct aflevering 1: week 42.
Over DutchSail
Team DutchSail – Janssen de Jong is een campagne van DutchSail. DutchSail is een non-profit Stichting met maar één doel: het samenbrengen en samenhouden van alle partijen die direct en indirect de watersport een warm hart toedragen.  Een belangrijk onderdeel van dat samenbrengen houdt in dat de huidige nogal grote stap van de Olympische zeildisciplines, waarin “we” zo goed zijn, naar de niet-Olympische maar wel prestigieuze zeildisciplines kleiner en makkelijker wil maken.
 

DutchSail spant zich tevens in om de huidige actuele innovatie in de watersport, waarin de nauwe relatie met de vele kennisinstellingen in ons land een belangrijke rol vervult, nadrukkelijker in beeld te brengen.“