Huig-Jan Tak verrast met bronzen medaille officieus WK iQFOiL

Huig-Jan Tak NED 465 (fotograaf Martina Orsini, beeld vrij van rechten voor redactioneel gebruik)
PERSBERICHT: HUIG-JAN TAK VERRAST MET BRONZEN MEDAILLE OP OFFICIEUS WK IQFOIL – OLYMPISCH WINDSURFEN PARIJS 2024
Op de laatste dag van de International Games in de nieuwe olympische iQFOiL klasse zijn drie Nederlanders geplaatst voor de finales. Kiran Badloe verliest in de halve finale zicht op het podium en eindigt op een achtste plaats. Lilian de Geus verrast. Ze gaat als negende geplaatst de finale in en wint overtuigend de kwartfinale en de halve finale. Maar valt helaas van haar board in de finale. Daarmee eindigt de Geus op een vierde plaats, net naast het podium. Maar de grootste verrassing van dit officieuze WK komt uit Rotterdam en heet Huig-Jan Tak. Tak gaat als 11de deze finales in en eindigt als derde en gaat met de bronzen medaille naar huis.
 
Brons voor Huig-Jan Tak 
De hele finale bestaat uit een kwartfinale, halve finale en een finale. In de kwartfinale plaatst Huig-Jan Tak (26) met een tweede plaats zich voor de halve finale. Daarin moet de surfer uit Rotterdam het opnemen tegen Kiran Badloe en vier anderen. Badloe eindigt in deze halve finale op de zesde en laatste plaats. Dat resulteert in een achtste plaats in het eindklassement voor de surfer uit Almere.
 
Huig-Jan Tak wint deze halve finale en daarmee surft Tak de finale. In die finale trotseert Tak de twee favorieten voor de eindzege, de Duitser Sebastian Koerdel en Fransman Nicolas Goyard en een andere Fransman Cousin Alexandre. De Duitser wint de finale met Goyard op een tweede plaats. Goyard wordt op zijn beurt weer op zijn hielen gezeten door Tak. Alexandre eindigt vierde. 
 
Huig-Jan Tak komt al vele jaren uit in meerdere windsurfdisciplines maar ook in het matchracen en op grote boten. Tak stopte in 2016 met RS:X windsurfen en werd in datzelfde jaar Wereldkampioen in de Kona windsurfklasse. Tak was er vooral snel bij na de introductie van het foilend windsurfen. Eerst nog met bij elkaar geraapte foils en boards. Maar eenmaal de beschikking over de iQFOiL, zag hij al snel dat aansluiting bij de top haalbaar was. Op het EK in augustus van dit jaar miste hij net de finale maar dit keer niet.
 
Huig-Jan Tak: “Ik ben eigenlijk bezig met een comeback” 
“Eigenlijk ben ik bezig met een comeback. In 2016 ben ik gestopt met de RS:X en het foilen zo snel mogelijk opgepakt. Of ik een verrassing ben? Op dit evenement wilde ik de finale halen. Dat het nu lukt was geen verrassing, wel een doelstelling. Maar om dan op het podium te eindigen, dat moet je toch maar even doen. Het was superspannend. Ik de halve finale zag ik halverwege de race een kans. De wind viel weg en draaide 15 graden. Ik lag in vijfde positie. Koos de andere kant en dat betaalde. Ik won die race. In de finale tegen Koerdel en Goyard was een uitdaging, maar niet onmogelijk. Ze zijn snel maar niet onverslaanbaar. Mijn start was mogelijk een beetje te safe. Maar heel blij met mijn derde plaats.” 
 
Kiran Badloe: “Ik moest in de aanval en dat loopt in de soep!” 
“In de halve finale plaatsen alleen de beste twee zich voor de beslissende race. Ik lag op een derde plek, dus ik moest aanvallen. De gijp om die aanval in te zetten mislukt, dat loopt in de soep met mij in het Gardameer. Ik moet risico nemen. Ik kom hier niet om vijfde of achtste te worden. Die tijd is geweest. Ik wil naar die finale. Helaas mislukt dat. Maar liever strijdend ten onder dan niet aanvallen.”
 
“Ik ben blij met de progressie die we gemaakt hebben. Ook omdat we minder uren maken op de foil en niet het ideale gewicht hebben, in vergelijk met die jongens die niet een dubbel programma draaien op de nu nog olympische RS:X. Echt gaaf voor Huig-Jan. Hij is iemand die vanaf het eerste uur veel op de foil heeft gestaan. We hebben in de aanloop naar deze serie samen getraind en deze jongens pushen ons ook weer om beter te worden.”
 
Lilian de Geus: “Super jammer, stond bijna op het podium” 
“Ik start goed in de finale en halverwege in de reach push ik te veel. Ik moet wel risico nemen als ik de iets zwaardere tegenstanders moet bijhouden. Met twee voeten in banden, mijn board komt dan te hoog uit het water uit en dan gaat de foil ook het water uit. Dat noemen we een katapult en dan ga je vol voorover. Ik draag niet voor niets een helm en een impactvest. Ik ben snel weer op de been en haal nummer vier nog in. Maar ik rond niet de spreadermark en loop daarom tegen een diskwalificatie aan.”
 
“Maar al met al ben ik heel blij met deze laatste dag. Ik miste gedurende we week wat snelheid die vind ik vandaag weer terug door wat settings te veranderen. Vandaag ben ik ook frisser, na de gedwongen rustdag gisteren. Goede les weer.”
 
Format finale serie
De nieuwe iQFOiL klasse is op dit officieuze WK aan het experimenteren met het meest spectaculaire en eerlijke systeem voor een finale. Voor 24 oktober koos de klasse-organisatie voor een finale serie bestaand uit drie races. De windsurfers worden daarvoor ingedeeld op basis van hun positie op de ranglijst. Met andere woorden; diegenen die er het beste voor staan, de nummers 1 en 2, plaatsen zich automatisch voor de finale met in totaal vier deelnemers. De nummers 3 en 4 plaatsen zich automatisch voor de halve finale met zes deelnemers en de nummers 5 tot en met 12 moeten vechten in de kwartfinale voor de vier extra plaatsen die beschikbaar zijn in de halve finale.