Drie Nederlanders in finale officieus WK iQFOiL – olympisch windsurfen Parijs 2024

Kiran Badloe NED 9 en Huig-Jan Tak NED 465 (fotograaf Martina Orsini, beeld vrij van rechten voor redactioneel gebruik)
MEDIA UPDATE: DRIE NEDERLANDERS IN FINALE OFFICIEUS WK IQFOIL – OLYMPISCH WINDSURFEN PARIJS 2024
23 oktober 2020 – Vandaag zijn alle wedstrijden op het officieuze WK in de iQFOiL klasse afgelast wegens een gebrek aan wind. In de stromende regen kon de wind niet opbouwen op het Gardameer. Drie Nederlanders plaatsen zich, op basis van de ranglijst na 10 races, voor de finale serie op zaterdag 24 oktober in deze nieuwe olympische windsurfklasse voor Parijs 2024. Dit zijn Kiran Badloe en Huig-Jan Tak bij de mannen en een Lilian de Geus bij de vrouwen. 
 
Format finale serie
De nieuwe iQFOiL klasse is op dit officieuze WK aan het experimenteren met het meest spectaculaire en eerlijke systeem voor een finale. Voor morgen 24 oktober is het volgende besloten door de klasse-organisatie onder andere op basis van de ervaringen van het EK dat in augustus 2020 werd gehouden.
 
De finale serie bestaat deze keer uit drie races. De windsurfers worden daarvoor ingedeeld op basis van hun positie op de ranglijst. Met andere woorden; diegenen die er het beste voor staan, de nummers 1 en 2, plaatsen zich automatisch voor de finale. De nummers 3 en 4 plaatsen zich automatisch voor de halve finale en de nummers 5 tot en met 12 moeten vechten voor een plaats in de halve finale.
 
Planning 9 uur start
De nummers 5 tot en met 12 van het klassement trappen af in de eerste race. De vier beste surfers van die race plaatsen zich voor de halve finale samen met de nummers 3 en 4 van de ranglijst. De beste twee van die halve finale surfen in de laatste race tegen de nummers 1 en 2 van de ranglijst voor de titel.
 
Groot voordeel voor de kijker is dat diegene die als eerste over de streep komt het kampioenschap ook echt wint. Afhankelijk van de windkracht wordt het type baan gekozen, dat kan een Course race zijn of een Slalom race, als de wind onder de tien knopen zakt. De organisatie wil om 9 uur in de ochtend starten met deze finale serie, als het weer het toelaat.
 
 Mannen geplaatst voor finale
1 – Nicolas Goyard (FRA) – direct geplaatst voor de finale
2 – Sebastian Koerdel (GER) – direct geplaatst voor de finale
3 – Kiran Badloe (NED) – direct geplaatst voor de halve finale
4 – Matteo Iachino (ITA) – direct geplaatst voor de halve finale
5 – Samuel Sills (GBR)
6 – Pierre Lecoq (FRA)
7 – Thomas Goyard (FRA)
8 – Matthew Barton (GBR)
9 – Steven van Broeckhoven (BEL)
10 – Alexandre Cousin (FRA)
11 – Huig-Jan Tak (NED)
12 – Clement Bourgeois (FRA)
 
Vrouwen geplaatst voor finale
1 – Helene Noesmoen (FRA) – direct geplaatst voor de finale
2 – Maja Dziarnowska (POL) – direct geplaatst voor de finale
3 – Delphine Cousin (FRA) – direct geplaatst voor de halve finale
4 – Noy Drihan (ISR) – direct geplaatst voor de halve finale
5 – Islay Watson (GBR)
6 – Lucie Belbeoch (FRA)
7 – Imogen Sills (GBR)
8 – Pilas Lamadrid Trueba (ESP)
9 – Lilian de Geus (NED)
10 – Daniele Peleg (ISR)
11 – Shachar Reshef (ISR)
12 – Sorin Lola (FRA)
Lilian de Geus NED 3 (fotograaf  Martina Orsini, beeld vrij van rechten voor redactioneel gebruik)