Team DutchSail – Janssen de Jong pakt snelheidsrecord

Team DutchSail – Janssen de Jong pakt met 34.9 knopen wereldwijd snelheidsrecord in 69F.

In de baai voor het Italiaanse Porto-Cervo heeft Team DutchSail – Janssen de Jong zaterdag 24 oktober aan het eind van de middag het snelheidsrecord in de foilende 69F-klasse gepakt. Door met een snelheid van maar liefst 34,9 knopen (64,6 km/uur) over het water te vliegen verbreekt het team het oude record van 34.1 dat stond op naam van het andere Nederlandse team dat in voorbereiding was op de inmiddels afgelast Youth Americas Cup: Team Kingdom Team Netherlands. Team DutchSail – Janssen de Jong is in Porto Cervo om zich voor te bereidden op de Grand Prix Sardinia van 10 tot 15 november.

Team DutchSail – Janssen de Jong in actie eerder deze maand.
Eén oog op de klok, één oog voor de boot
Zeiler Lars van Stekelenborg, stuurman op het moment van het record, gaf na afloop de volgende reactie. “We gingen downwind al 29-30 knopen en toen zag ik in mijn ooghoek een vlaag aankomen en dacht ik alleen maar: dit wordt leip. Ik moest zo hard mogelijk in het roer knijpen om goed te blijven sturen en toen bleef de boot maar accelereren. Met één oog op de klok (de Sailmon Max red.) en met mijn andere oog voor de boot kijkend zag ik: 34 ; 34,7 ; 34,9. Maar dan komen de rotsen wel heel hard op je af en zie dan met die snelheid maar eens gecontroleerd omhoog te komen naar een aan-de-windse koers.”
De 69F
Deze 40 vierkante meter zeiloppervlakte tellende one-design klasse is 6,9 meter lang. De vleugels aan weerszijde van de boot en onder het roer, de zogeheten foils, zorgen ervoor dat de boot bij voldoende snelheid uit het water komt. De breedte van de boot is 2,1 meter zonder en 4,6 meter inclusief foils. Met een diepgang van 1,7 meter en een waterverplaatsing van slechts 350 kg haalt de boot al snel snelheden tot 25 knopen per uur, zo’n 40 tot 50 km/uur.
Over DutchSail
Team DutchSail – Janssen de Jong is een campagne van DutchSail. DutchSail is een non-profit Stichting met maar één doel: het samenbrengen en samenhouden van alle partijen die direct en indirect de watersport een warm hart toedragen.  Een belangrijk onderdeel van dat samenbrengen houdt in dat de huidige nogal grote stap van de Olympische zeildisciplines, waarin “we” zo goed zijn, naar de niet-Olympische maar wel prestigieuze zeildisciplines kleiner en makkelijker wil maken.
 
DutchSail spant zich tevens in om de huidige actuele innovatie in de watersport, waarin de nauwe relatie met de vele kennisinstellingen in ons land een belangrijke rol vervult, nadrukkelijker in beeld te brengen.