Team Dutch Wave naar repechage bij WK Matchracen

Persbericht 27 oktober 2020
Team Dutch Wave naar repechage bij WK Matchracen

Van 26 tot en met 30 oktober neemt Team Dutch Wave deel aan het wereld kampioenschap matchracen in Bermuda. De Argo Group Gold Cup. Na twee dagen zeilen is Dutch Wave als tiende geëindigd in de kwalificatieronde waardoor ze niet direct naar de kwartfinales zijn, maar op de derde dag de strijd aan moeten gaan in de herkansingsronde.
 
Na twee dagen zeilen komt Team Dutch Wave, bestaande uit schipper Jelmer van Beek (Den Haag), grootzeiltrimmer Rutger Vos (Utrecht), trimmer Robin Jacobs (Rotterdam) en voordekker Jorden van Rooijen (Den Haag), uit op drie overwinningen en vier verloren wedstrijden. Een overwinning meer had voldoende kunnen zijn voor directe kwalificatie naar de kwartfinales. Wat nu volgt is de herkansingronde waarin met acht teams wordt gestreden om de laatste twee plekken.

Rutger vertelt: ’’Natuurlijk wilden we graag direct naar de kwartfinales maar we zien de zeven extra wedstrijden die we morgen zeilen ook als een kans. Deze boten, de International One Design (IOD) S-spant boten zijn heel specifiek. Met een klein aangehangen roer en heel veel momentum. We leren elke wedstrijd meer over de boot. Met vier (oud) wereldkampioenen die al geplaatst zijn is het niveau hoog!’’

Drie wedstrijden stonden op het programma voor de tweede dag van het WK. De eerste twee gingen verloren maar bij de laatste wedstrijd tegen het team van Taylor Canfield, schipper van het Amerikaanse America’s Cup team Stars and Stripes, revancheerde het team zich door een dubbele penalty uit te delen op de start.

Robin reageert:’’ Wedstrijden zeilen tegen oud wereldkampioenen als Canfield maakt mij altijd extra gemotiveerd. Er is niemand van wie ik zoveel YouTube video’s heb gekeken als deze matchracer. We hadden een goede inschatting van de tijd tot de startlijn en probeerden de Amerikanen over de lijn te duwen, zij probeerden dit te voorkomen wat resulteerde in een loef-lei situatie en wij voorrang hadden. Blij dat de umpire het goed zag. Na deze dubbele penalty was het een redelijk eenvoudige overwinning.’’

Over Team Dutch Wave
Dutch Wave is in september 2016 opgericht als matchrace team door oud zeilers van de Team Heiner Talents en staat onder leiding van Jelmer van Beek. Op dit moment staat het team 10de op de wereldranglijst. Doel is om deel te nemen aan de Professionele World Match Racing Tour. Deze tour heeft in het verleden bewezen vele succesvolle Volvo Ocean en America Cup zeilers voort te brengen.