Watersportverbond heel tevreden met NOC*NSF toekenning topsportmiddelen 2021

TeamNL Zeilen voor Tokyo 202One (fotograaf Sailing Energy). Beeld vrij van rechten voor redactioneel gebruik. Vlnr: Annette Duetz, Bart Lambriex, Nicholas Heiner, Afrodite Zegers, Lobke Berkhout, Lilian de Geus, Kiran Badloe, Marit Bouwmeester, Annemiek Bekkering en Pim van Vugt.
PERSBERICHT: WATERSPORTVERBOND HEEL TEVREDEN MET NOC*NSF TOEKENNING TOPSPORTMIDDELEN 2021

30 oktober 2020 – Het Watersportverbond is heel tevreden met de toekenning van NOC*NSF van de topsportmiddelen voor 2021. De bond is vooral blij met het vertrouwen dat hiermee gegeven wordt aan de verschillende olympische programma’s in zeilen, windsurfen, kitesurfen en kano. De topsportorganisatie van het Watersportverbond bouwt met deze toekenning door op de successen van de afgelopen jaren. 
 
Sterkste zeilland ter wereld
TeamNL zeilen is sinds 2018 het sterkste zeilland ter wereld gemeten naar Wereldkampioenschappen in de olympische zeil- en windsurfklassen. Op basis van de olympische prestaties schaart Nederlands zich sinds 2008 structureel tussen de sterkste zeilnaties ter wereld samen met GBR, FRA, AUS en NZL.  
 
Meerdere disciplines
Het Watersportverbond kent de volgende topsport- en opleidingsprogramma’s richting de Spelen van 2021,2024, 2028.
Zeilen:

  • dinghy (Laser, Laser Radial, 470, Finn)
  • skiff, catamaran (49er, 49erFX, Nacra17)
  • windsurfen (foilen)
  • kitesurfen (foilen)
  • mixed offshore zeezeilen (ambitie)

Kano: 

  • K1-kanoslalom
  • kanopolo (afbouwregeling)
  • kanosprint (in ontwikkeling)

Dankbaar 
Dit succes heeft het Watersportverbond samen met zijn partners gerealiseerd. NOC*NSF speelt daarbij, naast het grote aandeel in de financiering, een essentiële rol bij het inzetten en ontwikkelen van topsport-expertise binnen het grotere TeamNL.
 
Verder is het Watersportverbond namens onze sporters zeer dankbaar voor het feit dat NOC*NSF zich hard blijft maken voor de topsport. Zodat we ons, ondanks deze zeer lastige tijd, optimaal voor kunnen voorbereiden op het volgende moment waarop we met TeamNL samen kunnen excelleren. 
 
Twee olympiades tegelijk
Op weg naar Tokyo 2020 heeft TeamNL Zeilen nog steeds de uitdaging om zowel de weg naar Tokyo 202One en Paris 2024 gedurende het komende jaar tegelijk uit te voeren en te financieren. De druk van deze paralleltrajecten wordt versterkt doordat de internationale zeilbond een groot aantal wisselingen heeft doorgevoerd in de olympische disciplines. Daardoor zullen onze huidige medaille-programma’s in de Finn en 470 dames in 2024 geen olympische status meer hebben. Tegelijkertijd zijn er ook al activiteiten gestart in de nieuwe gekozen discipines zoals kitefoilen, windfoilen en offshore mix, die in tijdens Paris 2024 voor het eerst op het programma staan.
 
Alle olympische klassen op WK Zeilen 2023 in Den Haag 
Deze nieuwe olympische klassen zijn ook allemaal actief al op het ‘WK Zeilen’ dat in 2023 in Den Haag wordt gehouden en ook een mooi mikpunt is voor een nieuwe generatie atleten. Op weg naar de toekomst biedt dit WK een mooie kans om nieuwe partners langdurig aan te trekken om samen met NOC*NSF de leidende positie van het Nederlandse zeilen uit te bouwen.
 
Kanoprogramma’s
Het Watersportverbond is ook heel blij dat de maatwerkondersteuning in de olympische discipline kanoslalom wordt doorgezet. Helaas voldoet Kanopolo niet meer aan vereisten voor de financiering van NOC*NSF. Momenteel is het Watersportverbond bezig om een Kanosprint programma op te starten wat mogelijk in een later stadium voor financiering in aanmerking komt.