Maatwerk voor Nicholas Heiner op weg naar Tokyo 202O

Foto: Nicholas Heiner (fotograaf Sander van der Borch, beeld vrij van rechten voor redactioneel gebruik)
PERSBERICHT: MAATWERK VOOR NICHOLAS HEINER OP WEG NAAR TOKYO 202ONE

2 november 2020  – Olympisch Finn-zeiler Nicholas Heiner vervolgt zijn weg richting de Olympische Spelen van Tokio met een nieuwe trainer én een nieuwe coach. De bestaande samenwerking met zijn huidige trainer/coach, de Brit Mark Andrews stopt. Vanaf dit moment gaat Roy Heiner met zijn zoon en atleet Nicholas Heiner werken aan het technische aspect van het Finn-zeilen. Jaap Zielhuis neemt de rol van coach over en begeleidt Nicholas Heiner tijdens de wedstrijdseries.

Evaluatie van 2020
In een evaluatie van de afgelopen periode kwam naar voren dat de samenwerking tussen Nicholas Heiner en coach Mark Andrews niet voldoende progressie oplevert en dat beide niet het maximale uit elkaar halen. Dat heeft betrekking op de ontwikkeling van het materiaal maar ook op de begeleiding tijdens de grote toernooien.

Best of both worlds 
Met de nieuwe samenstelling willen Nicholas Heiner en het Watersportverbond meer focus aanbrengen. Met minder dan een jaar te gaan tot de Spelen is dit ook de meest passende en resultaatgerichte oplossing. Mede vanwege de kwaliteiten van Jaap Zielhuis en Roy Heiner maar ook omdat beide personen al een belangrijke rol spelen in het bestaande programma van Nicholas Heiner en dat, zo kort voor de Spelen, geen nieuwe coach ingewerkt hoeft te worden.

Zielhuis en Heiner zijn beide ex-Olympiër in de Finn-klasse. Roy Heiner deed mee aan de Olympische Spelen van 1988, 1992, 1996 en 2000, Jaap Zielhuis deed mee in 2004. Heiner won brons in 1996 en is daarmee een van Nederlands succesvolste Finn-zeilers.

Aangepaste rolverdeling technische staf TeamNL Zeilen
Zielhuis blijft naast coach van Nicholas Heiner ook als bondscoach eindverantwoordelijk voor alle bestaande programma’s van TeamNL Zeilen Kernploeg richting Tokio.

De verantwoordelijkheid voor de nieuwe programma’s, die momenteel parallel worden opgestart richting Parijs 2024, liggen bij Manager Topsport Serge Kats, waarbij Aaron Mcintosh als aanjager en adviseur fungeert op dit gebied.

De invulling, scouting en aansluiting van de TeamNL Zeilen Talentploeg lag al geruime tijd bij Jacco Koops. Voor alle duidelijkheid; ook Koops heeft een duobaan omdat hij tevens coach is van Lilian de Geus op weg naar Tokio.

Quote Nicholas Heiner: “Intensiteit is veel hoger” 
“Mark en ik hebben niet het maximale uit elkaar gehaald en dat is iets wat niet kan in topsport. We hebben prettig samengewerkt maar we moeten op zoek naar het maximale. Ik merk nu al dat de intensiteit in deze nieuwe samenstelling veel hoger is. Het komt allemaal veel makkelijker en natuurlijker mede omdat er veel meer kennis op allerlei gebieden beschikbaar is. Het is een ander level. Precies wat je wilt met nog minder dan een jaar te gaan tot Tokio.”

Over de rolverdeling: “We zijn een team”
“Ondanks het feit dat we in grote lijnen een taakverdeling hebben, gebruiken we iedereen voor alles, we zijn een team. Roy heeft zoveel kennis, niet alleen van het technische maar ook van wedstijden en wat daarin allemaal speelt. Maar zijn grootste kracht ligt bij het materiaal en de ‘out of the box’ inzichten. Dat geldt ook voor Jaap. Die kent de Finn door en door en kent mijn programma en karakter ook heel goed, maar zijn grootste kracht ligt in het coachen.”

Jaap Zielhuis “Beste oplossing dicht bij huis”
“We zijn als topsportorganisatie altijd op zoek naar het maximale resultaat. Dat is in onze sport, en zo ook bij Nicholas, voor een groot deel maatwerk, per sporter en disciplines. Vaak vind je de beste oplossing dicht bij huis. Roy vervulde al een waardevolle rol als expert in Nicholas zijn team en ik heb Nicholas begeleid tijdens het Olympische testevent in Enoshima, Japan in 2019. Met nog minder dan een jaar te gaan is dit het sterkste team met de minst mogelijke verandering.”

Foto: Nicholas Heiner (fotograaf Sailing Energy – beeld vrij van rechten voor redactioneel gebruik)