Lambriex en Van Vugt officieel onderdeel van Team NL Zeilen Kernploeg

Foto: Pim van Vugt (l) en Bart Lambriex officieel onderdeel van TeamNL Zeilen Kernploeg (fotograaf Sailing Energy, beeld vrij van rechten voor redactioneel gebruik)
MEDIA UPDATE: LAMBRIEX EN VAN VUGT OFFICIEEL ONDERDEEL VAN TEAMNL ZEILEN KERNPLOEG OP WEG NAAR TOKYO 202ONE

4 november 2020 – Bart Lambriex (22) van de Haarlemsche Jachtclub en Pim van Vugt (25) van Watersportvereniging H2O zijn in de wedstrijdzeilsport geen onbekenden. Op het Europees Kampioenschap in de olympische 49er-klasse in Oostenrijk, voldoen Lambriex en Van Vugt in oktober 2020 aan alle prestatie-eisen voor deelname aan de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio. Met deze kwalificatie promoveert dit duo nu van de talentploeg naar het keurkorps van de Nederlandse olympische zeilers; de TeamNL Zeilen Kernploeg.
 
Eigen coach en eigen programma
Ambitieus zoals dit team is, zei Bart Lambriex direct na hun kwalificatie: “We hebben ons gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Maar dit is zeker niet het einddoel.” Van Vugt voegt daar aan toe: “Ook op de Spelen willen we meedoen om de winst. Dat is ons doel. We willen series gaan winnen. Daar gaan we de komende maanden aan werken.”
 
Kanshebbers
De beleidsmakers van TeamNL Zeilen zien in dit team een mogelijke kanshebber op een medaille op het allerhoogste niveau, indien ze de komende maanden voldoende progressie blijven boeken. Om dat te bewerkstelligen krijgt dit team een eigen programma onder begeleiding van de Engelse coach Rick Peacock, waar ze al mee werkten in het High Performance talentprogramma.
 
Uitdaging
De grote uitdaging voor dit nieuwe team is dat de wedstrijdkalender op dit moment leeg is en de invulling daarvan onzeker en dat ze wedstrijden op het hoogste niveau nodig hebben om te groeien. Wat ook duidelijk is dat dit team, net zoals alle andere Kernploeg programma’s, wil trainen op een locatie die heel erg lijkt op de omstandigheden in Enoshima of in Enoshima zelf. Zelf zijn ze daar nog niet geweest en dat is op korte termijn ook niet mogelijk. Met hun coach Peacock beginnen ze in elk geval in Zuid-Portugal waar de golfslag en windkracht veel lijkt op die van Enoshima.
 
Eerste olympische skiff mannen in 20 jaar
Met hun olympische kwalificatie realiseren Lambriex uit Haarlem en Van Vugt uit Vlaardingen iets wat geen enkele Nederlandse zeiler lukt sinds de introductie van deze spectaculaire skiff klasse bij de mannen, 20 jaar geleden op de Spelen van Sydney.
 
I-Docu
Tijd om dit team goed te introduceren hebben we ze gevraagd iets meer over zichzelf te vertellen en over hun samenwerking. Leer dit bijzondere duo iets beter kennen. Wie zijn deze twee atleten die Nederland