Voorbeschouwing EK RS:X voor TeamNL Windsurfers 24-28 november

MEDIA UPDATE: TEAMNL WINDSURFERS VOORBESCHOUWING EK RS:X: ‘HOE KOMEN WE DE WINTER DOOR?’ 
Foto: Lilian de Geus (fotograaf Sander van der Borch, beeld archief Watersportverbond en vrij van rechten voor redactioneel gebruik, naamsvermelding fotograaf verplicht)
19 november 2020 – Voor zover dat mogelijk is komen de beste windsurfers van Europa van 24 tot en met 28 november 2020 naar Vilamoura, Portugal voor het EK in de olympische RS:X klasse. De TeamNL windsurfers Kiran Badloe en zijn trainingspartner Sil Hoekstra worden voor deze gelegenheid begeleid door coach Casper Bouman. Bouman vervangt Aaron McIntosh die thuis in Nieuw Zeeland is. Lilian de Geus wordt begeleid door haar vaste coach Jacco Koops. Belangrijkste doelstelling is; kijken waar de Nederlandse surfers staan en op basis daarvan een plan maken voor de winter op weg naar Tokyo 2020ne.

RS:X versus iQFOil 
De olympische windsurfers gaan bij de Olympische Spelen van 2024, varen op nieuw materiaal. De traditionele surfplank; type RS:X wordt na Tokyo 2020ne vervangen door de vliegende iQFOiL klasse. Dit heeft tot gevolg dat Lilian de Geus en Kiran Badloe, die beide al geplaatst zijn voor Tokyo 2020ne op de RS:X, uitkomen in twee verschillende disciplines op weg naar respectievelijk Tokyo 2020ne en Parijs 2024. Voor dit EK in Vilamoura stappen de TeamNL-windsurfers, na een zomer windfoilen, weer op het vertrouwde RS:X board.  

Lilian de Geus: “Weer vol op de RS:X”
Het EK is voor ons geen piekevenement. We hebben best veel gewindfoild de afgelopen tijd. Ik heb natuurlijk wel wedstrijdritme opgedaan, maar weinig op het RS:X board gestaan. De afgelopen tijd heb ik met Casper Bouman en Jacco gewerkt. Met Casper meer focus techniek en Jacco is er bij tijdens het evenement als coach. Ik ben op 3 november naar Vilamoura gevlogen en we hebben toen aan een onderlinge  coachregatta meegedaan. We merkten dat we meer uren moeten maken op het oude board. Ik zou eigenlijk naar huis vliegen, maar ben uit