Team DutchSail in finale tweede Persico Revolution Cup

Team DutchSail in finale tweede
Persico Revolution Cup

Team DutchSail plaatste zich dinsdag voor de finale van de tweede Persico Revolution Cup. De finale staat woensdag op het programma op het Italiaanse Gardameer. In de Revolution Cup nemen zestien internationale teams het gedurende drie dagen tegen elkaar op. Voor Team DutchSail een ideale voorbereiding op de Youth America’s Cup begin volgend jaar in Nieuw-Zeeland.
Het format van de regatta in Italië is even simpel als doeltreffend: 16 teams, vier boten per race en de beste twee boten gaan steeds door naar de volgende ronde. Val je in de eerste of tweede ronde af dan krijg je nog eenmaal een herkansing. Team DutchSail heeft deze herkansingsronde niet nodig gehad en heeft zich door twee keer te winnen en een keer een tweede plaats direct gekwalificeerd voor de finale.
Coach Postma: stap voor stap groeien
Voorafgaand aan de Revolution Cup liet coach Pieter-Jan Postma al weten het evenement echt te zien als een ideaal moment om onder druk te leren en te presteren. Direct na afloop van de halve finale dinsdag bevestigde Postma nogmaals dat het in Italië gaat om de ontwikkeling en dat de resultaten dan vanzelf komen. Postma: “We zijn op verschillende vlakken aan het groeien. Vandaag lag bijvoorbeeld de focus op een aantal specifieke zaken in het reach-rak. In dit halve-windse rak ging het vandaag echt om het finetunen tussen de foils en de zeilen. Dat pakte heel goed uit.  We zijn stap voor stap aan het groeien in hoe we de boot varen.”
Communicatie essentieel
Flight-controller Robin Becker, verantwoordelijk voor de foils, vult coach Postma aan. Becker: “De wind varieerde heel erg. Van drie tot vijftien knopen dus dat was best hectisch. Het was echt een kwestie van de foils continue bijstellen. Dan is de communicatie aan boord essentieel en dat ging heel goed vandaag.”

Stuurman Lars van Stekelenborg: “Het was echt een intense halve finale door de constant veranderende omstandigheden. Als team hebben we daar heel goed op ingespeeld.”
Steile leercurve
Zeiler Scipio Houtman: Er doen deze week teams mee met veel meer ervaring. Maar het lukt ons om onze leercurve heel steil te houden. We leren met hele team echt heel veel en ook aan boord raken we steeds beter op elkaar ingespeeld.  Het is supercool dat we morgen in die finale staan.”
Team gevoel
Robin Becker: “Als je dan met zijn allen bij de rib komt en het hele team (niet alle zeilers kunnen daadwerkelijk in actie komen tijdens dit evenement red.) is daar en is ook intens blij dat is heel mooi. Dat is zo’n tof gevoel. We zijn hier echt met een heel mooi team, ik vind het uniek. Morgen moet het gebeuren, we staan in de finale tegen de allerbeste van de vloot. Dat wordt geheid een hele mooie pot. Ik heb het gevoel dat wij wel in huis hebben wat nodig is om te winnen. Dus daar kijk ik naar uit.”
Woensdag wacht de finale
Scipio Houtman: “Naar de finale nemen we een aantal focuspunten mee. We willen daar goed en sterk varen en dan zien we wel waar we uitkomen. We weten nu nog niet welke teams er uit de herkansing ronde bijkomen. Dus een echte voorspelling geven is lastig.”

Postma: “Voor de finale zullen we opnieuw alle zeilen bij moeten zetten om goed te varen. We gaan er vol voor. Hebben niks te verliezen. Het gaat erom dat we als team blijven groeien in wat we doen.”

Lars van Stekelenborg: “We gaan alles geven en er het maximale proberen uit te halen. We gaan vlammen.”
Zeilers Team DutchSail
Team DutchSail heeft ervoor gekozen om deze regatta alle wedstrijden met dezelfde drie zeilers te varen om op die manier als team zoveel mogelijk ervaring op te doen tijdens het evenement. In de boot zitten dit evenement:

  • Lars van Stekelenborg
  • Robin Becker
  • Scipio Houtman

De overige zeilers van Team DutchSail zijn:

  • Cas van Dongen
  • Emma Siewers
  • Eva Asbeek Brusse
  • Ismene Usman
  • Rutger Vos
Pieter-Jan Postma en Lars van Stekelenborg
Robin Becker en Scipio Houtman
Youth America’s Cup
Als titelverdediger van de America’s Cup organiseert de RNZYS tijdens de 36e America’s Cup ook de Youth America’s Cup. In de periode februari – maart 2021 zullen maximaal twintig teams in Nieuw-Zeeland de strijd aangaan om de prestigieuze titel. 

Team DutchSail
Team DutchSail is een campagne van belangrijke Nederlandse zeilorganisaties en kennisinstellingen ondersteund door een brede basis van bedrijven onder aanvoering van hoofdsponsor Janssen de Jong Groep. Het team komt namens Nederland uit onder de vleugels van DutchSail, in samenwerking met Sailing Holland, ondersteund door het Watersportverbond en op inschrijving van de KNZ&RV en KRZV De Maas.