Team DutchSail vierde in Persico Revolution Cup

Team DutchSail knap vierde in
tweede Persico Revolution Cup

Team DutchSail eindigde woensdag op het Italiaanse Gardameer als vierde in de Persico Revolution Cup. In deze zeilwedstrijd namen zestien internationale teams het gedurende drie dagen tegen elkaar op. Voor Team DutchSail vormde deze tweede Persico Revolution Cup samen met de eerste Revolution Cup vorige week, die het team won, een ideale eerste stop in voorbereiding op de Youth America’s Cup. Deze staat voor begin volgend jaar in Nieuw-Zeeland op het programma.
Coach Postma vooral trots
Coach Pieter-Jan Postma was na afloop vooral trots op de manier waarop zijn team zich in Italië heeft laten zien en dat het zich met de internationale top wist te meten. Postma: “Het starten was voor ons dit evenement bijvoorbeeld heel belangrijk. Dat ging vandaag in de finale, met de beste vier boten van het veld, heel goed. We waren fantastisch weg en kwamen als eerste om de boven boei. Toen kwamen we alleen in een wind-wak te recht en zeilde de andere drie boten letterlijk om ons heen.”

Postma vervolgt: “Doordat we foilen, deze boten vliegen als het ware over in plaats van door het water, gaat het hard. Zo hard zelfs dat als je iets sneller vaart je meteen een behoorlijke voorsprong opbouwt. Het gevaar is dan echter dat je zo ver voor de rest uit zeilt dat jij keuzes moeten maken over waar de wind zit en waar je dus naartoe wil. Omdat je tegenstanders kunnen zien wat die beslissing met je doet, kunnen ze daar dus ook beter op anticiperen. Zij zien het eerder als je keuze verkeerd uitvalt. Dan kunnen zij een andere keuze maken. Dat is eigenlijk wat er vandaag in de finale gebeurde.”
Zeilers balen maar tanken vertrouwen in Italië
Zeiler Scipio Houtman: “Het is nu (direct na afloop van de finale red.) even heel zuur. Je maakt aan boord één foutje en die komt je dan duur te staan. Tegelijkertijd zegt dat wat over het niveau hier. We hebben de afgelopen dagen laten zien absoluut niet onder te doen voor de andere teams die hier rondvoeren.”
 
Stuurman Lars van Stekelenborg vult Houtman aan. “We waren dichtbij, we weten nu dat we ons kunnen meten met de concurrentie. En dat waren hier zeker niet de minste. Er deden wereldkampioenen, Olympische zeilers en zeilers die al America’s Cup campagnes gedaan hebben mee. We hebben laten zien dat we niet voor ze onder doen. Daar ben ik vooral blij mee en dat geeft vertrouwen.”
 
Team DutchSail zeilde deze week in een vaste opstelling met naast Lars van Stekelenborg en Scipio Houtman ook Robin Beckers. Een van de andere vijf zeilers die niet zeilde maar wel aanwezig was in Italië en iedere dag als een volledige wedstrijddag heeft doorlopen is Cas van Dongen. Van Dongen bekeek de wedstrijd woensdag net als de andere twee dagen vanaf de coach boot.

Van Dongen: “Als team hebben we de boot zo ongelofelijk goed leren zeilen in de afgelopen weken. Dat kon je de afgelopen dagen en ook vandaag echt zien. Toen we begonnen zaten de foutjes in de boothandeling, vandaag in de finale is dat helemaal geen issue meer en gaat het om echte tactische-beslissingen in de race. Dat is de grootste winst. Dat was het doel waarom we hier in Italië met zijn allen waren. Dat doel hebben we bereikt. Het ging hier niet om het resultaat, dat gaat het volgend jaar in Nieuw-Zeeland. Dat is het doel.”
Team DutchSail beste over twee regatta’s
Overall is coach Postma dan ook meer dan tevreden over het bereikte niveau en de resultaten van dit blok in Italië.

Postma: “Dit is het begin van hopelijk een hele mooie reis. Als je nu kijkt zijn we over twee evenementen, van de teams die beide evenementen gevaren hebben, het best presterende team. We stonden net als vorige week tijdens de Cup die we wonnen, deze week opnieuw in de finale. Vooraf had ik voor dit resultaat getekend.”

“Het allerbelangrijkste is dat we de boot beter hebben leren kennen, dat was ons doel. Er staat nu een hele stevige basis. Een basis gebaseerd op hard werken en echt teamwork, met een goede communicatie en waarin we zowel als team, als de zeilers individueel, op schema liggen in onze groei. Deze bagage nemen we nu mee terug naar Nederland. Na een paar dagen rust en heel even ontkoppelen gaat vanaf volgende week de focus weer vol aan. Het is nu even balen, dat is goed en dat mag. Daar zijn het ook topsporters voor. Maar we mogen, nee we moeten gewoon ontzettend trots zijn op wat we als team hebben laten zien.”
Zeilers Team DutchSail
De volgende acht zeilers zijn op dit moment geselecteerd voor Team DutchSail:

  • Cas van Dongen
  • Emma Siewers
  • Eva Asbeek Brusse
  • Ismene Usman
  • Lars van Stekelenborg
  • Robin Becker
  • Rutger Vos
  • Scipio Houtman
Team DutchSail
Team DutchSail is een campagne van belangrijke Nederlandse zeilorganisaties en kennisinstellingen ondersteund door een brede basis van bedrijven onder aanvoering van hoofdsponsor Janssen de Jong Groep. Het team komt namens Nederland uit onder de vleugels van DutchSail, in samenwerking met Sailing Holland, ondersteund door het Watersportverbond en op inschrijving van de KNZ&RV en KRZV De Maas.
Persico Revolution Cup
Het format van de Revolution Cup in Italië was even simpel als doeltreffend: 16 teams, vier boten per race en de beste twee boten gaan steeds door naar de volgende ronde. Val je in de eerste of tweede ronde af dan krijg je nog eenmaal een herkansing. Team DutchSail heeft deze herkansingsronde niet nodig gehad en heeft zich door twee keer te winnen en een keer een tweede plaats direct gekwalificeerd voor de finale.

Vorige week tijdens de eerste editie bereikte Team DutchSail ook de finale en wist de regatta toen naar zich toe trekken met winst in de finale. Het grote verschil tussen beide regatta’s was dat er in de tweede regatta in tegenstelling tot tijdens de eerste regatta geen leeftijdslimiet was van 25 jaar.
Youth America’s Cup
Als titelverdediger van de America’s Cup organiseert de RNZYS tijdens de 36e America’s Cup ook de Youth America’s Cup. In de periode februari – maart 2021 zullen maximaal twintig teams in Nieuw-Zeeland de strijd aangaan om de prestigieuze titel.